2009. december 28., hétfő

Talán nincs is olyan ember az országban, akinek a Gundel név hallatán ne azonnal Gundel Károly és az 1910 óta a család nevét viselő, méltán világhírű városligeti étterem jusson az eszébe.


A dinasztia alapítója az 1857-ben Németországból Magyarországra települt Gundel János volt, és azt is, hogy fia, Károly nem csak a Gundel étterem, a Royal és a Gellért szálló éttermeinek több évtizedes üzemeltetésével vált nem csak a hazai, hanem a nemzetközi gasztronómia egyik kiemelkedő személyiségévé, hanem írásai révén.

Karinthy Frigyes is nagy tisztelője volt Gundel Károlynak, ennek ékes bizonyítéka, hogy 1933-ban az ő tanácsaival jelentette meg a „Vendéget látni – vendégnek lenni” című, mindössze 74 oldalas „füzetecskét”. Óriási sikerére jellemző, hogy pár hónapon belül már a harmadik kiadása is elkelt. Íme, egy idézet a „Alapfogalmak” című fejezetből:
„Nagy általánosságban “vendég” alatt értjük azt az embert, vagy az embereknek azon csoportját, akik erre az alkalomra történt megbeszélés, úgynevezett “meghívás” alapján s erre hivatkozva megjelennek, többnyire étkezések idején, a vendéglátó lakásán, ott elfogyasztják az ételeket és italokat, s utána még huzamosabb ideig tartózkodnak a lakásban, annak a látszatnak eltüntetése céljából, mintha ők csak azért jöttek volna.”


1885-ben megkapta a Ferenc József rend lovagkeresztjét. 1900-ban a párizsi világkiállításon ezüstéremmel jutalmazták.
„…minthogy nem voltak gyerekei, csinos vagyont gyűjtött, visszavonult az üzlettől, akképpen gondolkodván: – adtál uram elég pénzt, de nem adtál hozzá gyereket, hát minek törjem magam? Csakhogy a gondviselés is leleményes és megtréfálta Gundel urat. A munka ezres bankókat hozott neki. A pihenés aztán meghozta a gyermekeket oly szép számmal, hogy most már megint így gondolkodott magában: – Adtál uram elég gyereket, de nem adtál hozzájuk elég pénzt. Minélfogva ismét visszavágyott az üzlethez, vagyonát megsokszorozni és erős magyarokat nevelni gyerekeiből. Az István főherczeg szállodát bérelte ki…” – (Mikszáth Kálmán)


Fotó: macikonyha.blogspot.com


Gundel János kreációja a Palócleves, mely zöldbabos ürüleves tejföllel habarva, és bőven kaporral ízesítve, amit Mikszáth Kálmán, a „nagy palóc” tiszteletére alkotott. Mikszáth Kálmán azt kérte, hogy Gundel olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett.
Öt gyermeke közül Gundel Károly folytatta a vendéglős szakmát.

Nincsenek megjegyzések: