2010. január 30., szombat

62 éve halt meg Gandhi

Mohandász Karamcsand Gandhi (angolos átírással: Mohandas Karamchand Gandhi, (Porbandar, Gudzsarát állam, 1869. október 2. – Újdelhi, Delhi állam, 1948. január 30.) jogász, politikus. India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja.


Gandhi 1869-ben született Indiában. 1888-ban Londonba költözött, hogy jogi diplomát szerezzen. Érdeklődése vallási tanulmányokra is kiterjedt. Felfedezte Tolsztoj gondolatait, és az Isten országa ti bennetek van c. írása különösen nagy hatással volt rá.
Ezt ő úgy fogalmazta meg, hogy ez egyike annak a néhány műnek, ami képes azonnal megváltoztatni valakit.
1893-ban Dél-Afrikába ment dolgozni, ahol a hatalom egy fehér kisebbség kezében összpontosult, egy teljes "apartheid" rendszerben, amely nem csak a bennszülötteket különböztette meg, hanem az ott élő kislétszámú indiai csoportot is.

Itt, a faji elkülönítés és számos más jogsértés áldozataként kezdte meg Gandhi társadalmi tevékenységét. Az itt élő indiaiaknak különféle igazságtalanságokkal kellett szembenézniük: üldöztetés, aránytalan adók és a személyes szabadság korlátozása. Gandhi ennek a közösségnek a vezetőjévé vált, és kezdetben petíciókon, kritikákon, publikációkon és leveleken keresztül vívta a csatáit.


Gandhi megfogalmazásában az erőszakmentesség nem azt jelenti, hogy engedelmesen behódolunk a gonosz akaratának, hanem azt, hogy minden lelkierőnket latba vetjük a zsarnoki akarat ellen. Az erőszakmentesség nem a gyávák kifogása, hanem a bátrak legfőbb erénye. Az erőszakmentesség gyakorlásához sokkal több bátorságra van szükség, mint a fegyverek használatához.


A bosszú szintén a gyengeség jele. A kutya akkor ugat és harap, amikor fél. Az az ember, aki a világon senkitől sem fél, feleslegesnek tartja akár csak megharagudni is arra, aki – sikertelenül - megpróbálja megsérteni őt.

Nincsenek megjegyzések: