2010. február 17., szerda

337 éve halt meg Moliére

Jean-Baptiste Poquelin, írói és színpadi nevén Molière (1622. január 15.–1673. február 17.) francia drámaíró, rendező és színész, a modern komédia megteremtője.



A Moliere írói álnév, valódi neve Jean-Baptiste Poquelin. Jogot végzett, de az ügyvédi pálya nem érdekelte, és színész lett. Egyéves sikertelen párizsi szereplés után másfél évtizedig Dél-Franciaország városait járta saját társulatával. 1658-ban tért vissza a fõvárosba. XIV. Lajos kedvence lett.

Tartuffe című komédiája körül lobbantak fel az indulatok. A félig kész háromfelvonásos művet 1664-ben mutatta be a királyi udvar előtt. A jezsuita vezetés alatt álló Oltáriszentség Társulat azonnal támadni kezdte, s végül a párizsi érsek követelésére a király kénytelen-kelletlen betiltotta a darab előadását.
Hosszú harc után csak 1699-ben oldotta fel a tilalmat. A darabot, mely az átdolgozás után öt felvonássá egészült ki, ettől kezdve elsöprő sikerrel játszották.

1665-től betegeskedni kezdett. A tüdővészben szenvedő Moliére a Képzelt beteg egyik előadásán lett rosszul, s néhány órával később meghalt.

Nincsenek megjegyzések: