2010. február 18., csütörtök

446 éve halt meg Michelangelo

Michelangelo Buonarroti (teljes nevén Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, Caprese, 1475. március 6. – Róma, 1564. február 18.) az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak.


Festő, szobrász, építész, költő, minden idők egyik legnagyszerűbb művésze. Az antik kultúra rajongója, a humanista gondolkodás elkötelezettje.


Korai művei Donatello hatását mutatják. A Bacchus és a vatikáni Piéta után kapott lehetőséget a méreteiben és megformálásában egyaránt lenyűgöző Dávid elkészítéséhez. A Dávid sikerét követően került Rómába, ahol II. Gyula pápa síremlékére kapott megbízást. A terv elhúzódása után 1508-ban a Sixtus-kápolna kifestését bízta rá a pápa.


A mű befejezése után ismét Firenzében dolgozott, itt készítette el a Medici-síremléket. Ezután visszatért Rómába, ahol elkészítette az Utolsó ítélet kompozíciót a Sixtus-kápolna oltárfalára.
Élete legvégén a vatikáni Capella Paolina freskóin, fekete krétával készült Golgota-rajzain és megdöbbentő erejû Piétáin dolgozott.


Elmondható róla, hogy hosszú élete során bármihez fogott, legyen az szobrászat, festészet vagy építészet, mindenben a legnagyszerűbbet alkotta.

Nincsenek megjegyzések: