2010. március 30., kedd

143 éve vette meg Alaszkát az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok kormánya 7,2 millió dollárért vásárolta meg Oroszországtól Alaszkát. A másfél millió négyzetkilométernyi területen elsőként a dán Vitus Bering felfedező szállt partra 1741-ben, s az oroszok számára birtokba vette a területet.


Mivel a XIX. században a cári flotta már egyre kevésbé volt képes a tengerentúli terület megvédésére, így II. Sándor cár eladta Alaszkát. Az amerikaiak azonban egészen addig elhanyagolták a földet, míg a XIX. század végén aranyat nem találtak, s ez tömeges bevándorlást eredményezett. Ennek hatására Alaszka előbb területi státust kapott, majd 1959-ben az USA 49. állama lett.


Egy Jermolov nevű admirális azért javasolta Alaszka eladását Amerikának, mert szavai szerint az utazás drága, időt rabló és veszélyes, meg aztán - írta - Alaszka a fán kívül nem rendelkezik természeti kincsekkel.
Ma már tudjuk, hogy a félszigeten hatalmas ásvány- és olajlelőhelyek vannak, de két évszázada még nem láttak olyan okot, amiért ezt a távoli területet érdemes lett volna megtartani.
Alaszka elkótyavetyélésének legfőbb előzménye persze az volt, hogy Oroszország 1856-ban vesztesen került ki a krími háborúból, s vészesen kiürült az államkassza. Csakhogy - és ezen ma már derül az ember - az amerikai törvényhozás sem akart pénzt adni ezért az „értéktelen jégveremért”. Végül egy kalandor félosztrák-félolasz diplomata ügyeskedte ki az adásvételt, s az Egyesült Államok 1867-ben - bagóért - 7 millió kétszázezer dollárért megvette Alaszkát az oroszoktól.

Nincsenek megjegyzések: