2010. március 9., kedd

Pesten bemutatják a Bánk bán operaváltozatát

1861. március 9-én Pesten bemutatják a Bánk bánt


A Bánk bán Erkel Ferenc egyik háromfelvonásos operája. Szövegkönyvét Egressy Béni írta Katona József azonos című drámája alapján. Elsőként a Tisza-parti jelenetet hallhatta a közönség 1861. január 6-án, Pesten, a Nemzeti Múzeum dísztermében. A teljes mű ősbemutatójára 1861. március 9-én került sor Nemzeti Színházban.


A mű szövegkönyvét, Katona József drámája alapján, Egressy Béni írta.
Az 1850-51-ben elkészült librettóhoz komponált zenében Erkel közel jutott a népies dal szelleméhez. Az opera erénye a kiváló hangulatteremtés, a színes és sokrétű hangszerelés.

1861-re az elnyomatás legsötétebb éveit követő és akkorra még csak alig enyhülő abszolutizmus a műnek rendkívüli politikai aktualitást adott, mert a nézők lelkesedése hazafias hitvallássá is lett.
1884-ben az új Operaház megnyitó előadásán a mű első felvonását adták elő. A Bánk bán-t az 1930-as évek végén alapvetően átdolgozták. A dramaturgiai nehézségek áthidalását - mint a Hunyadi László esetében is - Nádasdy Kálmán rendező oldotta meg: az ő munkája a szinte teljes egészében újraalkotott, korszerű szöveg is.

A zenei átdolgozást Rékai Nándor karmester végezte el. Akkor két változat készült, amelyek közül az egyikben a címszerepet bariton szólamra írták át. Ebben a formában a Bánk Bán-t 1940-ben mutatta be az Operaház.
Az átdolgozott tenor-változatot 1953 óta játssza a dalszínház.

Nincsenek megjegyzések: