2010. november 10., szerda

Bútorok a 18. században

A 18. században a bútorművészet központja Franciaország. E kor stílusa, a barokk túldíszített, szertelen, dagályos - építészetében, bútorban, bútorszövetben egyaránt. Fantasztikus függönyök, drapériák, csodálatos gobelinek készültek. Kialakult a teljesen kárpitozott ülőbútor, a fotel, amelynek formája ma is szinte változatlan.
A barokk utolsó fellobbanása a rokokó, a 18. századi francia udvar hivatalos stílusa. A kéjlakok, intim budoárok építtetője XV. Lajos ízlését utánozva ez lett az uralkodó osztály általános ízlése : mindenben bizarr, a szokatlan, a túlzott. A kárpitozásokhoz valódi selymet, sőt arany- és ezüstszálakat is felhasználtak. Kínai példa nyomán megjelent a faltapéta is, gyakran a bútorszövettel harmonizáló mintákban.


Ebben a korban váltották fel a paloták viszonylag üres - főleg méreteikkel tekintélyt sugárzó termeit a gazdagon bútorozott szobák, amelyekben egyes bútordarabok helyett a teljes "berendezés", vagyis a bútorok művészi együttese vált divattá. Ezek elrendezése, összhangja az interieur, teremtette meg a helyiség hangulatát.

Nincsenek megjegyzések: