2008. október 20., hétfő

Szilvalepény ropogós mákos morzsával


A tészta könnyű és puha, a félig belemerült szilva zamatos és enyhén savanykás, a morzsa pedig citromillatú, édes és ropogós.

Vajas kevert alaptészta

25 deka vaj (margarin ugyanúgy megfelel)
20 deka finom kristálycukor
1 csipet só
5 tojás
25 deka finomliszt
1 tk. sütőpor

A puha vajat habosra keverem a cukorral és a sóval, majd egyenként beledolgozom a tojásokat. A lisztet a sütőporral elvegyítem, és a tojásos masszába keverem. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire kenem, és 1 kilónyi tetszés szerinti gyümölccsel sűrűn kirakom a tetejét (alma, meggy, kajszi, szilva, áfonya) a morzsát elosztom a tetején és a sütőbe tolom. 28 cm-es tortaformában is lehet sütni, ez a mennyiség pont elegendő is egy formára, de itt valamivel kevesebb gyümölcs is megteszi.
Ha tortaformában sütöm, a biztonság kedvéért tűpróbát is szoktam csinálni a sütési idő végefelé. Hőlégkeverésnél 160° C foknál kb. 40 perc alatt sül meg a tészta tepsiben, tortaformában általában 10 perccel tovább szokott tartani.

Mákos morzsa

5 deka darált mák
5 deka liszt
5 deka puha vaj
10 deka cukor
5 deka szeletelt mandula
fél citrom reszelt héja

Puha vajat a cukorral, liszttel és a mákkal és a citromhéjjal egy laza morzsává keverem össze a kézi mixer segítségével. Így egy finom és egyenletes morzsát kapok, de ha kézzel összenyomkodom még egy picit, akkor valamivel durvább és rusztikusabb lesz, és nagyon finom ropogósra sül a süti tetején. (Ezt a morzsát is tovább lehet variálni, pl. citromhéj helyett fahéjjal vagy vaníliával ízesítve.)
forrás: macikonyha.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: