2009. március 24., kedd

165 éve született Arany László

Arany László (Nagyszalonta, 1844. március 24 – Budapest, 1898. augusztus 1) magyar költő és népmesegyűjtő volt.
Arany János gyermekeként született Nagyszalontán. Legjelentősebb műve "A délibábok hőse", a legjobb magyar verses regény.
Székelyföldön gyűjtött népmeséit 1862-ben Eredeti népmesék címen adta ki. Apja, Arany János nyomdokain haladt, főműve, A délibábok hőse (1873) című verses regény; hősével, a beszédes nevű Hübele Balázzsal megalkot egy új figurát, a koncepció nélküli magyart, amolyan fordított Pató Pál urat. Műve tematikája miatt sokan a 70–80-as évek „reményvesztett nemzedéke” tagjaihoz sorolták.
Sajtó alá rendezte apja irodalmi hagyatékát: Arany János hátrahagyott iratai és levelezése (1887–89).1898-ban, ötvennégy éves korában halt meg.
Életműve összesen öt kötet, ebből egy mesegyűjtemény, egy műfordítások, kettő tanulmányok, szépirodalmi alkotásai beleférnek egyetlen nem túl nagy terjedelmű kötetbe.


Ebben megtalálható a fent említett "A délibábok hőse", kritikai realista irodalmunk első hibátlan remekműve. Csiky, Mikszáth Kálmán és a többi magyar író mind csak utána indultak el a realizmus útján, és csak kevesen érték el színvonalát.

Nincsenek megjegyzések: