2010. január 5., kedd

88 évvel ezelőtt megszületett Dürrenmatt

1921. január 5-én született Friedrich Dürrenmatt.


A svájci német író, drámaíró, elbeszélő, esszéista Konolflingen-ben született. Protestáns lelkészcsaládból származott, 1945-től germanisztikát, teológiát, filozófiát hallgatott Bernben és Zürichben.
Az írás mellett grafikusként, illusztrátorként is dolgozott, alkalmi munkákat vállalt kabarékban. Első színdarabjaival - Az újrakeresztelők (1947), A vak (1948) - hamarosan sikereket ért el. A nagy Romulus (1949) című komédiája már igazi dürrenmatti groteszk.
Drámaírói művészetének csúcspontja Az öreg hölgy látogatása (1965) című tragikus komédia, amely bejárta a világ szinte összes színpadát, s nagysikerű film is készült belőle. 1969-től társkiadója és társtulajdonosa volt a Sonntagsjournal című hetilapnak.
Hatvanadik születésnapja alkalmából 30 kötetben megjelentek összes művei. Prózai írásai - elbeszélései, regényei - részben a kafkai hagyomány folytatói, részben a bűnügyi regény parodisztikus változatai.
Életművének jelentős részét alkotják rádiójátékai, hangjátékai.
A XX. század második felének legjellegzetesebb és legsikeresebb színpadi szerzőinek egyike.
Elsősorban a közélet, a politika problémái foglalkoztatták.
Ismert drámái még: A fizikusok, János király; regényei: A bíró és a hóhér, A baleset. 1990. december 14-én halt meg Neuchatel-ben.

Nincsenek megjegyzések: