2010. február 6., szombat

1952 – II. Erzsébet az Egyesült Királyság új uralkodója

II. Erzsébet (eredeti nevén: Elizabeth Alexandra Mary Windsor, London, 1926. április 21. –) 1952. február 6. óta Nagy-Britannia uralkodója, a Windsor-ház tagja.


II. Erzsébet királynő kizárólag néhai nagybátyja, VIII. Eduárd "jóvoltából" ül immár 55 éve a brit trónon. Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai hölgy, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én - kevesebb mint egy évvel megkoronázása után - távozott a királyság éléről, átadva helyét öccsének, a későbbi VI. György királynak, Erzsébet édesapjának.

II. Erzsébet nem csupán a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje uralkodó koronás fője, de az európai történelem legrégebbi monarchiáját, sőt a pápaságot nem számítva a legrégebben létező európai intézményt is vezeti. Emellett az összesen 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül - az Egyesült Királyság mellett - tizenötnek, köztük Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak, ma is ő az alkotmányosan elismert államfője.


II. Erzsébet a negyvenedik az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon.

Nyugdíjba vonulásáról szó sincs. Életbiztosítási szakértők Erzsébetnek már a 70. születésnapján is legalább húsz további, egészségben leélt évet valószínűsítettek. Édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, az ország néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 101 éves korában hunyt el.

A 81 évből a trónon eddig eltöltött 55 azonban nem a felhőtlen nyugalom és boldogság jegyében telt. "Annus horribilis" - borzalmas év, mondta ki például 1992-re a királynő könnyek között az azóta szállóigévé vált minősítést.
Akkor vált nyilvánvalóvá ugyanis, hogy legidősebb fia, Károly trónörökös és Diana hercegnő egészen addig tündérmesének beállított házassága romba dőlt - különköltözésüket John Major miniszterelnök jelentette be az alsóházban -, akkor vált el a királynő leánya, Anna hercegnő, akkor járták be a világsajtót a másodszülött fiú, András félpucér feleségéről, Sarah-ról készült, súlyosan kompromittáló fotók - a yorki hercegnő lábujjait a marokkói fövenyen csókolgató úr sajnos nem az azóta elvált hites férj volt -, és akkor emésztették el a lángok az első számú vidéki rezidencia, a windsori kastély tetemes részét.


Az igazi "annus horribilis" azonban 1997 volt, Diana hercegnő világszerte sokkot okozó párizsi autókatasztrófájának éve. A krónikások jórészt egyetértenek abban, hogy Diana halála az utóbbi évszázad legnagyobb megrázkódtatása volt a brit monarchia életében, talán nagyobb, mint VIII. Eduárd lemondása a trónról.

Nincsenek megjegyzések: